İĞDE HAKKINDA BİLGİLER VE FAYDALARI
Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen, bildiğimiz meyve formlarından farklı yapısıyla dikkat çeken iğdenin sağlığımız için pek çok faydası bulunuyor. İğdeyi kabuklu ya da kabuksuz yemek size kalmış ancak bu yazıyı okuduktan sonra iğdeye başka bir gözle bakacağınıza eminiz. İşte o maddeler…
Türkçe kökenli bir kelime olup küçük boy yemiş anlamındaki yiğde kelimesinden evrimleşen iğde, azotu kökünde depolayabilme özelliğinden dolayı en verimsiz topraklarda yetişen bir ağaç türüdür. Kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle özellikle erozyon alanlarına dikilen bu ağacın çiçeklerinin kendine has çok hoş bir kokusu da vardır. Çiçeklenmiş bir iğde ağacının yanından geçerken sizi güzel kokusuyla muhakkak selamlayacaktır.
Yaz kış yeşil yapraklarını dökmeyen iğde ağacı, en verimsiz topraklarda yetiştiği için ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rastlamak mümkündür ancak özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgemizde yetişir. İğde ağacının meyvesi ise sağlığımız için oldukça faydalı ve lezzetlidir. Böbrek rahatsızlığı bulunan kişilere tüketilmesi tavsiye edilen iğdenin meyvesi zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi tonlarındadır.
Mayhoş ve buruk tadından dolayı damakta kekremsi bir his bırakan iğde meyvesinin olgunlaştıkça altında süngere benzeyen ve yenilebilen dokuyu saran kahverengi kabuğu daha kolay soyulur hâle gelir. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunan iğdenin besin değeri oldukça yüksektir. 100 gr iğdede 66 kalori bulunurken, protein, C, K ve A vitamini içerir, lif ve potasyum zenginidir. Gözdeki retinanın görmeden sorumlu merkezinde bulunan “sarı benek” bölgesindeki lutein maddesini içeren iğde meyvesi bu özelliği ile göz sağlığını korumada da etkilidir.
İğde meyvesi antioksidan ve antienflamatuar bileşikler içerir ve sindirim sistemine faydalı olabilecek prebiyotik lifler barındırır. Kabızlığı ve ishali önler, ağız ve diş sağlığı açısından faydalıdır, karaciğer yağlanmasını azaltır, kolesterolü dengeleyerek kalp sağlığını korur. Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenler.
Fazla tüketilmesi durumunda sindirim problemleri başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilen iğdeyi tüketirken her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamak çok önemli. Aşırı tüketilmesi halinde uzman bir doktor görüşü almak faydalı olacaktır. Kuru ve susuz bir meyve olan iğde, tüketildikten sonra ağızda kuruluğa sebep olabilir. Ayrıca 100 gr iğde meyvesinde 20 gr şeker bulunur.
Sonbahar aylarında olgunlaşan iğde meyvesini tüketmenin birçok yolu var. Eğer meyvenin ham tadından hoşlanmıyorsanız, marmelat veya reçelini yaparak tüketebilirsiniz. Ayrıca kuru iğdeden elde edilen unu çeşitli tatlı ya da tuzlu hamur işlerinde kullanılabilir, poğaça ya da börek yapımında değerlendirebilirsiniz.
3,236 okunma